logo depozitul de naturiste
×

Boala Lyme

Borrelia are 3 specii patogene pentru om: Borrelia burgdorferi, garinii si afzelii. Lyme mai este supranumita si "boala cu 1000 de fete" intrucat afecteaza intregul organism, simptomele ei fiind similare cu cele ale altor boli.
Boala Lyme este o borelioza, generata de Borrelia burgdorferi transmisa prin intepatura de capusa, caracterizata prin manifestari polimorfe (neurologice, cardiace, articulare). Borrelia Burgdorferi apartine genului Borrelia. capusa transmite agentul patogen, rezervorul fiind constituit din animale diverse si pasari.

  • - 20 %
  • Zeolit Spectrum 200 capsule

    198 lei 158 lei
    Reducere 20 %

    Boala Lyme
    Infectia parcurge 3 stadii:
    Stadiul 1 - Eritemul cronic migrator (ECM) - Borrelioza Lyme incepe de obicei cu o leziune tegumentara caracteristica, eritem cronic migrator;
    Stadiul 2 - Infectie diseminata - Dupa mai multe zile pana la saptamani, spirochetele se pot raspandi prin sange spre alte organe din corp;
    Stadiul 3 - Infectie persistenta - Luni pana la ani mai tarziu pot aparea semnele unor complicatii grave.

    Cauze: Bacteria B. Burgdorferi este responsabila de aparitia bolii Lyme., etapa de viata a bacteriei fiind foarte complexa, o parte a acesteia desfasurandu-se in interiorul capusei, restul ciclului de viata se desfasurandu-se parazitand diverse mamifere precum soarecii sau cerbii. Omul nu face parte din ciclul de viata al bacteriei, dar se poate infecta in cazul in care este muscat de o capusa.

    Simptome: febra, dureri de cap (ca dupa o gripa), pata / pete care se muta pe corp (ECM - eritemul cronic migrator - faza incipienta a bolii - Lyme stadiul 1), transpiratii puternice, dureri musculare (ca dupa o gripa), pata rosie la locul muscaturii de capusa, stare slabiciune, oboseala marcata, tulburari de somn si de vedere (privire incetosata, dubla, chiar disparitia campului vizual), dureri articulare (Lyme stadiu 2 - faza deja cronica / vechime peste 6 luni de la debut), dureri in tendoane, calcaiul lui Ahile, etc., dureri si/sau usturimi in muschi, tulburari cardiace si neurologice (stadiul 3), amorteli ale membrelor, capului, etc., intepaturi (ca acele de cactus), furnicaturi (ca si cum s-ar misca pe piele niste furnici), urzicaturi (ca si cum ai fi fost urzicat), tulburari de inghitire, tulburari de urinare (frecvent, senzatia imperioasa de a urina), ameteli, dureri de cap, senzatia de "nisip in ochi" sau "urzicaturi in ochi", etc., paralizii ale fetei sau ale membrelor, depresie, anxietate, atacuri de panica, obsesii.

    Preventie:
    Evitarea muscaturii de capusa: purtarea de sosete care sa creeze bariere intre capusa si piele; introducerea marginilor inferioare a pantalonilor in sosete si purtarea de haine colorate viu, care sa permita identificarea rapida a prezentei insectelor pe materialul textile, aplicarea unui insecticid special la nivelul hainelor si al pielii. Acest produs nu se recomanda in cazul copiilor.
    Indepartarea capuselor: Pentru a transmite Borellia capusele au nevoie de un interval de 24-48 de ore in care sa stea atasate de suprafata pielii. Daca se remarca o intepatura de insecta este important sa fie data o atentie sporita simptomelor asociate, care pot aparea in urmatoarele trei saptamani; Capusele se ataseaza de zonele calde si umede: zona inghinala, axilele, zona submamara, gatul si linia de implantare a parului; Daca se observa o capusa, e bine sa fie inlaturata rapid, pentru a reduce riscul de contractare a infectiei: se apuca capusa cat mai aproape de locul de implantare din piele si se trage afara incet, dar cu fermitate. Uneori nu toate piesele aparatului bucal al capusei ies din piele, ramanerea acestora in piele nu cresteinsa riscul de transmitere a infectiei, dar poate cauza inflamatia pielii si poate declansa o reactie de respingere de tipul reactiei de "corp strain"; se recomanda dezinfectarea locului muscaturii cu alcool medicinal sau alta solutie antiseptic. In cazul in care capusa nu iese cu usurinta, se va trage afara prin rasucire, prinzand capusa si tragand in sus.