logo depozitul de naturiste
×

Paraziti intestinali

Exista doua grupe de paraziti intestinali: giardia, care este un vierme, ci un organism unicelular, microscopic, viermii intestinali sau helmintii.Parazitii intestinali dauneaza sanatatii prin toxinele pe care le elimina si prin folosirea resurselor organismului pentru a se hrani. Chiar daca infectia parazitara nu este o boala a colonului, parazitii se mentin si intr-un intestin nesanatos, mai ales cand materiile fecale contin proteine partial digerate, colonul reprezentand un mediu adecvat pentru o mare varietate de bacterii si paraziti. Parazitii intestinali pot fi prevestitorii diferitelor afectiuni.
  • - 20 %
  • Digest Natural

    208 lei 167 lei
    Reducere 20 %
    Paraziti Intestinali: Giardia, Oxuri, Ascaridioza, Tenia

    Exista doua grupe de paraziti intestinali: giardia, care este un vierme, ci un organism unicelular, microscopic, viermii intestinali sau helmintii. Parazitii intestinali dauneaza sanatatii prin toxinele pe care le elimina si prin folosirea resurselor organismului pentru a se hrani. Chiar daca infectia parazitara nu este o boala a colonului, parazitii se mentin si intr-un intestin nesanatos, mai ales cand materiile fecale contin proteine partial digerate, colonul reprezentand un mediu adecvat pentru o mare varietate de bacterii si paraziti. Parazitii intestinali pot fi prevestitorii diferitelor afectiuni.

    1) Giardia
    Giardia, denumita stiintific Giardia lamblia, este cel mai obisnuit parazit intestinal patogen. Cele mai comune surse de raspandire sunt apa de la robinet, alimentele si bauturile preparate cu apa contaminata, salata si alte legume contaminate. Copiii sunt cei mai predispusi decat adultii, mai ales cei aflati in centre de plasament. Copiii nu sunt instruiti corect sa foloseasca toaleta. De asemenea este mai frecvent intalnita infectia in centrele de ingrijire pentru batrani, acestia avand si probleme de incontinenta urinara.

    Simptome: diaree, crampe abdominal, flatulenta, simptome generale intestinale.
    Simptomele care apar la copii sunt reprezentate de deficitul de crestere si luare in greutate. Simptomele de giardioza pot aparea doar o data pentru o perioada scurta de timp sau pot aparea si disparea pe o perioada mai lunga de timp. Exista posibilitatea ca aceste simptome sa nu mai existe, insa infectia parazitara sa fie inca prezenta.
    Simptomele infestarii cu giardia se fac prezente, de obicei, dupa aproximativ 2 saptamani de la infectare: diareea urat mirositoare cu scaune apoase, explosive, distensie abdominala importanta, anorexie, greturi, varsaturi, dureri abdominal, urticarie.

    Giardia poate antrena in timp malabsorbtie intestinala si scadere ponderala, mai ales daca simptomatologia dureaza mai multe luni. In infectia cronica durerile abdominale nu se resimt, fiind prezenta doar senzatia de arsura substernala sau disconfort epigastric.

    Cauze
    Giardia este determinata de un parazit unicelular numit Giardia lamblia, numit si Giardia intestinalis sau Giardia duodenalis.
    Parazitul supravietuieste si se multiplica in intestinul omului sau animalelor. Odata ajuns in intestin, se ataseaza de mucoasa intestinala, careia ii modifica functia normala si intra in competitie pentru nutrientii importanti.
    Acest lucru determina urmatoarele simptome: discontinuitatile mucoasei intestinale, poate se scada capacitatea organismului de a absorbi nutrientii din alimentele care trec prin intestine, contact direct mana-gura prin care se transfera parazitul din scaunul persoanelor infectate. Acest lucru se intampla din cauza unei igiene proaste, cum ar fi nespalatul pe maini.
    Parazitul se poate transfera si prin contact direct oro-anal sau oro-genital cu o persoana infectata transmiterea indirecta a parazitului prin consumul de apa sau alimente care au intrat in contact cu materiile fecale contaminate.

    Perioada de incubare dureaza 7-10 zile dar poate varia de la 3 la 25 de zile sau mai mult. Giardioza este contagioasa atata timp cat parazitul este prezent in materiile fecale, ceea ce poate dura si cateva luni de zile. Nu toate persoanele infectate prezinta simptome, dar o persoana care nu are simptome tot poate raspandi boala.

    Viermii intestinali sau helmintii
    Helmintii sunt paraziti cu dimensiuni mult mai mari, cuprinse intre un centimetru si 10 metri. Cei mai frecvent intalniti sunt oxiurii, limbricii si tenia. Limbricii, impreuna cu oxiurii apar mai frecvent in mediul rural, in timp ce giardia afecteaza mai mult copiii din orase.

    2) Oxiurile (Enterobius vermicularis) sunt paraziti care traiesc in aparatul digestiv inferior al oamenilor si se hranesc cu alimentele ingerate de om. Oxiurile adulte sunt niste viermi mici, subtiri, cu un capat rotund, nu mai mari de 12.7 mm in lungime. Ouale au forma ovalara, pe o parte sunt plate, pe cealalta sunt convexe si se observa doar la microscop. Oxiurile se mai numesc "viermisori de sezut" sau viermi filiformi. Infestarea se poate face si prin aer, prin inhalarea oualor din aer, cazuri foarte rare. In mai putine situatii,  infestarea persista cand din ouale aflate in regiunea perianala se dezvolta paraziti tineri care ajung inapoi in intestinul inferior.
    Simptome:  mancarimi perianale, somn agitat, pierderea poftei de mancare, prurit in regiunea perineala, dureri sau arsuri in timpul mictiunii, viermi in scaun, urticarie, enurezis (uda patul), dureri abdominale (cu exeptia complicatiilor).

    3) Ascaridioza este infectia cu viermele cilindric Ascaris lumbricoides. Infectia se transmite pe cale fecal-orala si prin alimente contaminate. Dupa ce au fost ingerate, ouale eclozeaza si traverseaza peretele intestinal, trecand in circulatia limfatica si sanguina ajungand in stare larvara la plamini.Ciclul dureaza 1-2 luni si poate determina pneumonie si eozinifilie. Stadiul al doilea al migrarii implica expectorarea larvelor si reinghitirea acestora. Larvele ajunse din nou in intestin se vor matura aici, vor depune oua si vor fi eliminate prin scaun sau bucal. Viermii adulti se hranesc cu produsii de digestie ai gazdei.Viermii nu se multiplica in gazda, acestia traiesc pana la 2 ani, pentru ca infectia sa persiste este nevoie de o reinfectare cu oua de pe sol.

    Simptome: tuse, wheezing, expectorarea de sputa cu singe si larve, ameteli, tahipnee, urticarie, durere toracica, pneumonie, febra.
    Localizarea intestinala poate determina: durere abdominala, distensie, scadere ponderala, anorexie, eliminare de viermi prin varsatura sau pe cale nazala, eliminare de viermi si oua prin scaun, greata si varsaturi, ameteli, iritabilitate, diaree intermitenta.
    Complicatii: apendicita, icter mechanic, prurit, varsaturi bilioase (galbene), pancreatita acuta, deficit staturo-ponderal la copii, deficit vitaminic pentru vitamina C, A, proteine-albumina.

    4)Tenia este un parazit in forma de panglica, cunoscut si sub denumirea de tenie sau panglica (Taenia saginata) din clasa cestodelor. Parazitul este format din cap (scolex), gat si corp (strobila). Are un numar redus de proglote (700-1000) si este mai scurta, masurand pana la 6-8 m. Teniaza apare in urma consumului de carne infestata cu parazit, carne ce nu a fost suficient de bine preparata termic. Incriminata este carnea de vita (in infectiile cu Taenia saginata) si carnea de porc (infectata cu Taenia solium). Carnea este infectata cu parazitul in stadiul de larva (forma imatura a teniei este cisticercul).
    Simptome: dureri abdominale difuze (in cazul Teniei saginata sunt intense si sunt localizate in special in epigastru), greata, varsaturi, modificarea tranzitului intestinal, modificarea apetitului insotita de o scadere inexplicabila in greutate, dureri constante de cap.