logo depozitul de naturiste
×

Pete de batranete

Petele de batranete, cunoscute de obicei sub denumirea "pete de la ficat", sunt zone plate, rotunde, de culoare cafenie, care apar mai ales pe spatele palmelor, dar si pe gat, fata sau umeri. Aceste pete nu au nimic de-a face cu varsta ci sunt, de fapt, niste pistrui mari, netezi, aparuti sub influenta luminii solare. Lentigo corespunde unei cresteri a numarului de melanocite, celule raspunzatoare de pigmentatia cutanata.
Pete de Batranete

Un lentigo poate fi foarte greu de deosebit de alte pete pigmentare, ca nevul nevocelular (mica malformatie cutanata care poate necesita o ablatie chirurgicala). Lentigo apare la copii si adulti. Totusi, copiii au mai multe leziuni asociate genetic, cum este sindromul Peutz-Jeghers. Aspectul initial al lentiginozei variaza larg si depinde de: rasa, istoricul expunerii, predispozitia genetic, alti factori care variaza in functie de tipul de lentigo.

Exista mai multe categorii etiologice si clinice:
a) Lentigo simplex
este cea mai comuna forma de lentigo, dar frecventa sa nu a fost inca determinate. Nu este provocata de expunerea la soare si nu este asociata cu boli sistemice, clinic, leziunile sunt rotunde sau ovale, macule asimptomatice de 3-15 mm in diametru, marginile lor pot fi netede sau crestate, leziunile sunt putine ca numar si pot aparea oriunde pe piele sau mucoase, apar de obicei in primii ani de copilarie, dar pot fi prezente si de la nastere sau se pot dezvolta mai tarziu, pigmentarea este distribuita omogen cu o culoare variind de la maro la negru.
b) Lentiginoza solara se intalneste la peste 90% dintre persoanele albe peste 60 de ani si 20% dintre albii peste 35 de ani: este intalnit pe fata, brate, fata dorsala a mainilor, jumatatea superioara a trunghiului, sunt maro, dar culoarea variaza de la galben pana la negru, petele initial sunt mici sub 5 mm diametru, suprafata leziunilor este plata sau depresata si poate fi brazdata de riduri fine, creste usor in numar si dimensiune, multe leziuni devin coalescente si formeaza pete mari, cu toate ca sunt intalnite mai des la persoane de 30-50 de ani, sunt vazute astazi si la tineri din cauza expunerii la soare si folosirii surselor artificiale de bronzare, desi sunt frecvent numite pete hepatice nu sunt o manifestare a bolilor sistemice.
c) Lentiginoza psoralen UV-A se regaseste la jumatate dintre persoanele cu psoriazis care necesita terapie cu UV-A pentru cel putin 5 ani. Lentigo la psoralen si UV-A este caracterizat de macule persistente, maro deschis care apar la 6 luni sau mai mult dupa inceperea terapiei cu psoralen si ultraviolete A pentru psoriazis: leziunile arata ca lentigo solar, dar au margini mai neregulate si pot mima efelidele, aparitia leziunilor este asociata strans cu dozele cumolative mari de psoralen-UV-A si apar la locul de tratament, zonele de aparitie cuprind spatele, inginal, coapse, glandul penisului, nu apare pe axile, palme, fese, leziunile variaza de la 3-8 mm in diametru dar leziunile stelate pot fi mai mari de 3 cm, lentigo poate persista pentru 3-6 luni dupa ce terapia a fost teraminata, leziunile stelate pot persista pina la 2 ani.
d) Lentiginoza prin bronzare in solare artificiale apare la femei care folosesc aceste dispozitive: este similara cu lentiginoza la psoralen-UV-A doar ca nu sunt implicati psoralenii, localizarea este acrala in ciuda expunerii intregului corp, este frecventa pe zonele anterioare ale bratelor si picioarelor, dar si pe gat si piept, marimea leziunilor variaza, sunt in general de 2-5 mm diametru cu culoare de la maro la negru, unele lentigo se pot uni si deveni mai mari, pigmentarea poate fi neuniforma, cu forme neregulate sau stelate, leziunile pot aparea brusc dupa bronzatul intens sau dupa sedinte de 1 an, potentialul malign al acestora nu este cunoscut
e) Lentigo vulvara si peniana sunt leziuni benigne similare maculelor melanotice: la barbati, cele mai frecvente localizari sunt glandul penisului, corona, santul coronar, diametrul poate ajunge la 15 mm, leziunile variaza in culoare si forma de la maro la negru, au margini neregulate si zone fara leziuni, la femei, leziunile apar oriunde pe mucoasa genitala ca pete pigmentate cu zone libere, diemetrul poate fi de 5-15 mm sau mai mare, leziunile pot aparea pe cicatrici de epiziotomie dupa nastere, lentigo care implica genitalia externa sunt raportate si in sindromul LAMB.
f) Lentiginoza ereditara poate fi intalnita la negri: este caracterizata de macule pigmentate pe fata si buze, se intalnesc leziuni aditionale pe glezna, genunchi, coapse si suprafete palmoplantare, leziunle nu sunt prezente pe mucoasa orala si nu sunt asociate cu afectare a organelor sau risc de cancer, modelul ereditar pare a fi autosomal dominant, familiile de africani cu gene ameroindiene si cei cu parul roscat sunt afectati.

Cauze:
In functie de tipul de lentigo prezent, o leziune solitara sau multipla poate aparea in orice parte a corpului. Unele lentigo au menifestari sistemice asociate care acompaniaza pe cele dermatologice. Unele studii arata ca lentigo solar poate fi influentat de efectul mutageni al expunerii repetate la ultravioletele A conducand la modificari caracteristici ale producerii de melanina. Cauza formarii lentiginozei depinde de tipul de leziune. Cauza pentru lentigo simplex este necunoscuta. Exista cazuri care au raportat aparitia acesteia dupa aplicarea topica de tacrolimus pentru dermatita atopica. Lentigo solar si lentigo in pete de cerneala sunt asociate cu expunerea la soare la persoanele cu piele alba. Lentiginoza la psoralen UV-A este asociata cu terapia cu UV-A la pacientii cu psoriazis. Lentigo de iradiere este cauzata de o iradiere cu doza crescuta.