logo depozitul de naturiste
×

Polineuropatii

Polineuropatiile sunt un grup de afectiuni care se produc prin cuprinderea intr-un proces patologic a terminatiilor nervoase cele mai indepartate de maduva spinarii, practic, are loc afectarea terminatiilor nervoase din muschii degetelor de la maini si picioare. Este vorba de asa-numitul sistem nervos periferic care se termina la muschii care determina miscarile la degetele de la maini sau picioare. Aceste terminatii sunt afectate din diverse motive si asa apare boala.
  • - 20 %
  • - 20 %
  • - 20 %
  • Olimpiq Jubileum SXC 250% 240/240 cps

    TRANSPORT GRATUIT
    1609 lei 1287 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Olimpiq Jubileum SXC 250 120/120

    TRANSPORT GRATUIT
    869 lei 695 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Zeolit Spectrum 200 capsule

    198 lei 158 lei
    Reducere 20 %
    Polineuropatii

    Polineuropatiile se manifesta prin aparitia a trei tipuri de tulburari: motorii, senzitive si vegetative. Tulburarile motorii cu deficit - acestea se manifesta prin lipsa de forta pentru miscarile de finete ce trebuie executate de mana sau in cazul membrelor inferioare - bolnavii afectati de polineuropatie merg mai greu cu un pantof sau papuc. Tulburarile: senzitive cat si leziuni ale fibrelor senzitive cele mai indepartate de maduva spinarii.
    Polineuropatiile se clasifica in dependenta de mai multe criterii: localizarea nervilor afectati, cauza sau evolutia acestora.
    In dependenta de localizarea afectarii nervoase, polineuropatiile pot fi: distale/proximale, simetrice/asimetrice.

    In dependenta de evolutie: acute sau cronice.
    Polinevritele
    Generalitati: se descriu ca o neuropatie bilaterale si simetrica, atingand nervii periferici cu predominanta distala si se traduc printr-o simptomatologie senzitivo-motorie. Realizeaza fie o degenerescenta walleriana (prin afectare axonala primita), fie o demieliniare segmentala (prin afectarea primitiva a tecii Schwann).
    Cauze: tulburarii motorii: pareza, apoi paralizie flasca, cu amiotrofie si hipotonie; tulburari senzitive: subiecte - de tipul furnicaturilor, parastezii, dureri (senzatie de arsura sau strivire); obiecte - de tipul hipoesteziei, cu tulburari superficiale sau profunde; tulburari trofice: amiotrofie, retractie tendinoasa, caderea parului, piele uscata.
    Artropatie nervoasa: tulburari vegetative- de obicei la diabetic, abolirea reflexelor osteotendinoase.
    Polinevrite carentiale: alcolism - deficit de vitamina B1; dureri de tip crame nocturne; deficit senzitivo-motor.
    Polinevrite toxice: plumb (se determina riscul profesional, amiotrofia si uneori o atingere pseudo-radiala, e dozeaza plumbemia si plumburia), arsenic, senzitiva cu dureri intense, deficit motor tardiv, alopecie, unghii striate, dozarea arsenicului in par si unghii (talium, mercur), izoniazida (vitamina B6 preventiv).
    Polinevrite metabolice: diabet (se descopere maladia in 30% din cazuri, discreta, axonala, cu predominanta distal, deficit motor discret, tulburari vegetative).
    Polinevritele toxiinfectioase: boutulism (motorie pura cu tulburari de acomodare si midriaza areflexiva, se vor cauta: tulburari de deglutitie si fonatie, paralizie, uscaciunea gurii si tulburari digestive existand riscul de afectare respiratorie si cardiaca.

    Cauze: ereditate - sunt polineuropatii la care etiologia este genetica. Ele se mostenesc si se intalnesc in mai multe familii. Prin teste specifice se determina starea de purtator si astfel se poate sustine ca este vorba de o polineuropatie de etiologie genetica; alcoolul - cel mai des intalnite polineuropatii sunt cele care tin de toxice, in special cele cauzate de consumul in exces de alcool. Alcoolul induce o carenta de vitamina B1 si aceasta lipsa de vitamina B1 produce polineuropatia. Suplimentele de B1, cu conditia opririi excesului de alcool, alaturi de alta medicatie, ofera sistemului periferic nervos posibilitatea sa se reface pentru a ameliora disfunctiile care sunt evidente. Toxicele (alcoolul, medicamentele) mai cauzeaza alaturi de polineuropatie atrofie optica, atrofia unor structuri specializate ale creierului cum ar fi cerebelul; diabetul - a doua cauza a aparitiei acestei afectiuni. Daca polineuropatia apare la un diabetic, inseamna ca ceva nu este in regula cu tratamentul; medicamente - exista si intoxicatii cu unele medicamente care sunt recomandate in unele afectiuni pentru ca nu exista alte medicamente: de exemplu, un bolnav care primeste izoniazida - pentru TBC - poate face polineuropatie. Tocmai de aceea, izoniazida se asociaza cu vitamina B6, care este una dintre vitaminele cu efect favorabil in polineuropatii si atunci se diminueaza indicele de gravitate al afectiunii. Alte medicamente care pot conduce la aparitia polineuropatiei sunt din clasa antitumorale - limblastina, cisplastina, la care se adauga si unele medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei cum ar fi fenitoinul.

    Tratamentul - diferentiat in raport de cauze
    Profilactic:

    a) in polineuropatii de cauza locala: accidente de munca, accidente sportive, accidente iatrogene (injectii, garouri, manevre obstetricale, manevre de reducere a luxatiilor), accidente rutiere (traumatisme, luxatii, fracturi).
    b) in polineuropatii de cauza general: tratamentul corect al bolilor de baza, masuri in mediul industrial, carentele (asociere de vitamine), alcoolismul etc.
    Curativ: alimentatie bogata in substante nutritive, regim hipoglucidic, evitarea alimentelor bogate in acid phytanic-grasimi animale, suprimarea alcoolului, suprimarea fumatului, intreruperea medicatiei neuropatogene, scoaterea bolnavilor din mediul toxic
    Medicamentos: antibiotice (infectioase).